Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Świadomość tego, że dla prawidłowego funkcjonowania psychofizycznego konieczne jest dostarczanie organizmowi witamin i minerałów jest powszechna. Grupą, w której zapotrzebowanie na witaminy wzrasta są nie tylko osoby przechodzące okres rekonwalescencji czy zmagające się z chorobami, lecz także sportowcy. W zależności od wieku, płci, kondycji oraz tego, jak często podejmowany jest wysiłek fizyczny warto rozważyć suplementację. Dotyczy to szczególnie antyoksydantów oraz witamin z grupy B, w tym witaminy B1 oraz B3.

 

Tiamina i niacyna w diecie osób aktywnych

Witaminy z grupy B w znaczący sposób wpływają na przebieg reakcji metabolicznych w organizmie. Oznacza to, że od utrzymania ich właściwego stężenia we krwi zależy zdolność organizmu do regeneracji komórek oraz detoksykacji. Witaminy B1 oraz B3 wpływają na procesy energetyczne bezpośrednio. Poniżej opisujemy każdy z mikroelementów indywidualnie.

 

Tiamina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i ma wpływ na skuteczność diety poprzez swoje oddziaływanie na układ metaboliczny oraz hormonalny. To dzięki witaminie B1 możliwy jest

metabolizm glukozy, jak również węglowodanów. Witamina B1 nie jest magazynowana w organizmie, toteż jej poziom należy regularnie uzupełniać - dotyczy to szczególnie osób prowadzących nieregularny tryb życia, pijących dużo kawy, stosujących leki moczopędne, nadużywających alkoholu, palących, ale też kobiet w ciąży. Niedobory witaminy B1 mogą skończyć się zachorowaniem na beri - beri. Stan ten prowadzi z kolei do:

  • zaburzeń w funkcjonowaniu układu trawiennego - pogarsza się zarówno tempo metabolizmu, jak i zdolność do przyswajania potrzebnych składników pokarmowych;
  • problemów z układem krwionośnym oraz sercem;
  • dysfunkcji neurologicznych - ponieważ układ nerwowy opiera swoje funkcjonowanie głównie na energii przyswajanej z węglowodanów;
  • ogólnego osłabienia - zarówno fizycznego (chudnięcie, brak energii, zaburzenia czucia i pracy mięśni), jak i psychicznego;

 

Witaminę B1 jest obecna głównie w produktach roślinnych, takich jak nasiona, pestki dyni, słonecznika, zarodki pszenne, sezam, groch, fasola, kasze - gryczana, jęczmienna oraz jaglana, ryż

brązowy (obfitujące również w błonnik wspomagający pracę jelit), drożdże, kiełki soi, produkty pełnoziarniste. Z mięs zaleca się spożywanie wieprzowiny, a z ryb - pstrągów, fląder, tuńczyków

(świeżych), sandaczy. Niestety witamina B1 nie zalicza się do trwałych związków - każda obróbka termiczna czy mechaniczna (przemiał ziarna) powoduje zmniejszenie jej ilości. Stąd, korzystnie

jest sięgać po suplementy.

 

 

Witamina B3, czyli niacyna (zwana witaminą PP) to jedyna w swojej grupie witamina endogenna - może być produkowana przez organizm ludzki, o ile dostarczony wraz z pożywieniem zostanie

jeden z aminokwasów - tryptofan. Konieczne jest jednak uzupełnianie jej stężenia, czy to przez określone grupy produktów, czy też w formie suplementów. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę

PP mieści się w przedziale od ok. 15 do 20 mg, w zależności od tego, jak bardzo jesteśmy aktywni.

 

Niacyna wpływa na metabolizm białek, cukrów oraz tłuszczy głównie dlatego, że współtworzy enzymy usprawniające przemianę materii. Poza lepszym metabolizmem witamina B3 gwarantuje

również korzystny wpływ na system immunologiczny oraz nerwowy. Witaminę B3 powinny stosować osoby mające problemy z układem trawiennym, ponieważ pozwala ona znormalizować ilość wydzielanego soku żołądkowego. Poza tym wspiera pracę nerek oraz wątroby w zakresie detoksykacji, bierze udział w produkcji insuliny czy tyroksyny (a więc hormony wydzielane przez trzustkę). Suplementując witaminę B3 w optymalny sposób mamy również możliwość zmniejszenia stężenia złego cholesterolu LDL we krwi, na rzecz jego zdrowej odmiany HDL.

 

Głównym źródłem poza suplementami pozostają produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso drobiowe, cielęcina, podroby (np. wątróbka wieprzowa, serca wołowe), jajka, tłuste ryby morskie (łosoś, makrela), nabiał. Wegetarianów ucieszy informacja, że niacynę można też znaleźć w warzywach strączkowych, brokułach, nasionach słonecznika, suszonych owocach czy niektórych ziołach.

 

Jeśli zaniedbamy dietę w kwestii podaży niacyny pojawią się takie konsekwencje, jak: dolegliwości gastryczne, osłabienie, pogorszenie pracy układu nerwowego, bezsenność, pobudzenie i agresja. Dobrą informacją jest to, że niedobory witaminy B3 zdarzają się rzadko. Do ich wystąpienia prowadzą również inne czynniki, takie jak niedożywienie, stosowanie niektórych leków, nadużywanie alkoholu. W przypadku hiperwitaminozy, a więc przedawkowania dochodzi natomiast do pojawienia się bóli głowy, zaczerwienień na skórze, niestrawności. Niebezpieczeństwo jest realne dla kobiet w ciąży i okresie laktacji. Podsumowując - niezależnie od wieku, stopnia aktywności czy kondycji warto zadbać o to, by podaż witamin z grupy B była wystarczająca. Mogą w tym pomóc suplementy, dzięki którym mamy pewność, że dawka dobowa konkretnego mikroelementu będzie właściwa.

Artykuły

01 wrz 2018
Rozluźnienie i większa sprawność mięśni? Magnez jest niezbędny!

Rozluźnienie i większa sprawność mięśni? Magnez jest niezbędny!

Magnez niewątpliwie zalicza się do tych minerałów, których obecność w organizmie żywych organizmów jest niezbędna. Co interesujące, optymalna dawka magnezu ma również znaczny wpływ na skuteczność diet odchudzających. Przekonajmy się, dlaczego...

Więcej
17 sie 2018
Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Świadomość tego, że dla prawidłowego funkcjonowania psychofizycznego konieczne jest dostarczanie organizmowi witamin i minerałów jest powszechna. Grupą, w której zapotrzebowanie na witaminy wzrasta są nie tylko osoby przechodzące okres rekonwalescencji czy zmagające się z chorobami, lecz także sportowcy. W zależności od wieku, płci, kondycji oraz tego, jak często podejmowany jest wysiłek fizyczny warto rozważyć suplementację.

Więcej
19 lip 2018
Witamina B - sprzymierzeniec w odchudzaniu!

Witamina B - sprzymierzeniec w odchudzaniu!

Prawidłowe przyswajanie witamin z grupy B ma wpływ na funkcjonowanie człowieka we wszystkich dziedzinach. Awitaminoza może prowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia, a także przeszkodzić w walce o wymarzoną sylwetkę. Zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędnych mikro- i makroskładników. Wśród tych pierwszych szczególne miejsce dla pracy układu ruchowego i nerwowego mają witaminy B6 i B12.

Więcej

Przepisy

30 lip 2018
Proteinowe Pancakes, czyli puszyste naleśniki z odżywką białkową o smaku mango!

Proteinowe Pancakes, czyli puszyste naleśniki z odżywką białkową o smaku mango!

Szukasz przepisu na szybkie śniadanie? Sprawdź jak przyrządzić pancakes z odżywką białkową jako kremem, gwarantujemy, że wyjdzie pyszne ;)

Więcej
24 maj 2018
Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Powoli zaczyna się sezon owocowy, więc z chęcią będę korzystała z tych możliwości, że dużo pysznych owoców sezonowych znajdę w sklepie. Oprócz owoców na półce można znaleźć również rabarbar z którego to wychodzi pyszne ciasto! Masz ochotę na ciasto rabarbarowe z bezą? Jeśli tak to pomogę go wam wykonać :)

Więcej
05 kwi 2018
Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Więcej