Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufelki czekoladowe to moi faworyci wśród domowych słodyczy jakie możemy przygotować w stosunkowo niewielkim czasie, łącząc jednocześnie frajdę gotowania z zabawą. Dają one szerokie pole do popisu dla osób lubiących kulinarne eksperymenty. Wzbogacać można ich smak o wytrawne dodatki jak na przykład chili, kandyzowana skórka pomarańczowa, czy orzechy. Pralinki czekoladowe zmienią swój smak w  zależności od dodania masła zwykłego czy orzechowego. Użycie masła orzechowego również pozostawia nam szerokie pole do popisu, ponieważ masło zrobić możemy praktycznie ze wszystkich orzechów, a  każdy gatunek orzecha smakuje inaczej.

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z  możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Trufle czekoladowe wersja tradycyjna:

Składniki:

500 g gorzkiej czekolady (70%)
500 ml śmietany 36%
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii* opcjonalnie – bez pasty waniliowej pralinki też będą smaczne
Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.
Przygotowanie:

Czekoladę, masło i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.

 

Trufle czekoladowe wersja dla ćwiczących:

500 g gorzkiej czekolady (70%)
400 ml mleka migdałowego
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii
1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym
(kupić możecie tutaj: http://onlyforwomen.pl/)

Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.

Przygotowanie:

Czekoladę, masło i mleko umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową oraz odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.

Artykuły

01 wrz 2018
Rozluźnienie i większa sprawność mięśni? Magnez jest niezbędny!

Rozluźnienie i większa sprawność mięśni? Magnez jest niezbędny!

Magnez niewątpliwie zalicza się do tych minerałów, których obecność w organizmie żywych organizmów jest niezbędna. Co interesujące, optymalna dawka magnezu ma również znaczny wpływ na skuteczność diet odchudzających. Przekonajmy się, dlaczego...

Więcej
17 sie 2018
Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Świadomość tego, że dla prawidłowego funkcjonowania psychofizycznego konieczne jest dostarczanie organizmowi witamin i minerałów jest powszechna. Grupą, w której zapotrzebowanie na witaminy wzrasta są nie tylko osoby przechodzące okres rekonwalescencji czy zmagające się z chorobami, lecz także sportowcy. W zależności od wieku, płci, kondycji oraz tego, jak często podejmowany jest wysiłek fizyczny warto rozważyć suplementację.

Więcej
19 lip 2018
Witamina B - sprzymierzeniec w odchudzaniu!

Witamina B - sprzymierzeniec w odchudzaniu!

Prawidłowe przyswajanie witamin z grupy B ma wpływ na funkcjonowanie człowieka we wszystkich dziedzinach. Awitaminoza może prowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia, a także przeszkodzić w walce o wymarzoną sylwetkę. Zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędnych mikro- i makroskładników. Wśród tych pierwszych szczególne miejsce dla pracy układu ruchowego i nerwowego mają witaminy B6 i B12.

Więcej

Przepisy

30 lip 2018
Proteinowe Pancakes, czyli puszyste naleśniki z odżywką białkową o smaku mango!

Proteinowe Pancakes, czyli puszyste naleśniki z odżywką białkową o smaku mango!

Szukasz przepisu na szybkie śniadanie? Sprawdź jak przyrządzić pancakes z odżywką białkową jako kremem, gwarantujemy, że wyjdzie pyszne ;)

Więcej
24 maj 2018
Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Powoli zaczyna się sezon owocowy, więc z chęcią będę korzystała z tych możliwości, że dużo pysznych owoców sezonowych znajdę w sklepie. Oprócz owoców na półce można znaleźć również rabarbar z którego to wychodzi pyszne ciasto! Masz ochotę na ciasto rabarbarowe z bezą? Jeśli tak to pomogę go wam wykonać :)

Więcej
05 kwi 2018
Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Więcej