Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufelki czekoladowe to moi faworyci wśród domowych słodyczy jakie możemy przygotować w stosunkowo niewielkim czasie, łącząc jednocześnie frajdę gotowania z zabawą. Dają one szerokie pole do popisu dla osób lubiących kulinarne eksperymenty. Wzbogacać można ich smak o wytrawne dodatki jak na przykład chili, kandyzowana skórka pomarańczowa, czy orzechy. Pralinki czekoladowe zmienią swój smak w  zależności od dodania masła zwykłego czy orzechowego. Użycie masła orzechowego również pozostawia nam szerokie pole do popisu, ponieważ masło zrobić możemy praktycznie ze wszystkich orzechów, a  każdy gatunek orzecha smakuje inaczej.

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z  możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Trufle czekoladowe wersja tradycyjna:

Składniki:

500 g gorzkiej czekolady (70%)
500 ml śmietany 36%
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii* opcjonalnie – bez pasty waniliowej pralinki też będą smaczne
Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.
Przygotowanie:

Czekoladę, masło i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.

 

Trufle czekoladowe wersja dla ćwiczących:

500 g gorzkiej czekolady (70%)
400 ml mleka migdałowego
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii
1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym
(kupić możecie tutaj: http://onlyforwomen.pl/)

Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.

Przygotowanie:

Czekoladę, masło i mleko umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową oraz odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.

Artykuły

09 kwi 2018
Wszystko co powinnaś wiedzieć o jajkach.

Wszystko co powinnaś wiedzieć o jajkach.

Jajka to produkt goszczący w naszym jadłospisie niezależnie od pory roku. Ich szczególna symbolika - zarówno kulturowa jak i sakralna - sprawia jednak, że w okresie wiosennym i wielkanocnym spożywamy znacznie więcej jajek. I o ile nie sposób zaprzeczyć, że jajka to źródło wieku ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów, to warto pamiętać, iż istnieją pewne limity co do ich spożycia ustanowione m.in. przez WHO. Ile jajek można zjeść bez s

Więcej
26 mar 2018
Ćwiczenia na bóle stawów.

Ćwiczenia na bóle stawów.

Aktywność fizyczna uprawiana regularnie to nie tylko sposób na zachowanie szczupłej, wysportowanej sylwetki. Ćwiczenia są konieczne dla utrzymania organizmu w optymalnej kondycji - i to niezależnie od płci czy wieku. Udowodniono, że wprowadzenie zajęć sportowych do codziennego rytmu dnia pomaga uśmierzyć również tak powszechne dolegliwości, jak ból stawów.

Więcej
16 mar 2018
Dieta na przesilenie wiosenne.

Dieta na przesilenie wiosenne.

Nadchodząca wiosna to nie tylko okazja do porządków w mieszkaniu czy też szafie. To również doskonały moment na to, by zmienić swoje podejście do komponowania posiłków. Dieta na przesilenie wiosenne nie wygląda jak typowa kuracja odchudzająca - jak ją zatem interpretować i jakie ma zalety? Odpowiedzi znajdziecie w tym artykule!

Więcej

Przepisy

05 kwi 2018
Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Więcej
18 mar 2018
Naleśniki potreningowe z sernikowym farszem :)

Naleśniki potreningowe z sernikowym farszem :)

Jeśli chcesz uzupełnić siły po ciężkim treningu to sięgnij po naleśniki z naszego przepisu! Są smaczne i można je przygotować przed treningiem i zabrać ze sobą w pojemniczku, by szybko uzupełnić straconą energię po wysiłku. Sprawdź koniecznie !

Więcej
14 mar 2018
Sernik mocno owocowy - bez pieczenia!

Sernik mocno owocowy - bez pieczenia!

Sernik bez spodu, bez pieczenia, z małą ilością składników, mega szybki w przygotowaniu, czyli ciasto jakie lubię najbardziej. Chcesz może spróbować swoich sił i zrobić go samemu? Po kliknięciu znajdziecie przepis :)

Więcej