Dieta na przesilenie wiosenne.

Nadchodząca wiosna to nie tylko okazja do porządków w mieszkaniu czy też szafie. To również doskonały moment na to, by zmienić swoje podejście do komponowania posiłków. Oczywiście uwzględniając, że priorytetem nie jest utrata zbędnych kilogramów, ale zapewnienie sobie energii w walce z tzw. przesileniem wiosennym, jak również poprawienie kondycji organizmu oraz tempa przemiany materii. Dieta na przesilenie wiosenne nie wygląda jak typowa kuracja odchudzająca - jak ją zatem interpretować i jakie ma zalety? Odpowiedzi poniżej.

 

Teoretycznie wiosną nasz organizm powinien budzić się do życia wraz z rozkwitającą przyrodą. Niestety - w związku z przesileniem wiosennym możemy uskarżać się na różnego typu dolegliwości rzutujące na stan fizyczny, jak i emocjonalny. Częste bóle głowy, nudności, osłabienie, spadek nastroju - wszystkie te symptomy można skutecznie zniwelować dzięki drobnym modyfikacjom wprowadzonym do jadłospisu.

 

Przedwiosenne wybory dietetyczne...

 

Wartościowe źródła energii w porze wiosennej to przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, jak również produkty nisko przetworzone, lecz obfitujące w wysokiej jakości proteiny, kwasy tłuszczowe wielonasycone oraz złożone węglowodany. Najważniejszymi witaminami oraz minerałami pozostają w takim przypadku magnez, wapń, żelazo, a także witaminy z grupy B, antyoksydanty (A, E, C) i flawonoidy. W praktyce oznacza to, że nasz jadłospis powinien obfitować w takie produkty, jak:

  • kasze i ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste - dostarczające niezbędnej energii i zapewniające sytość przez dłuższy czas;
  • ciemnozielone warzywa - brokuły (doskonałe źródło wapnia), szpinak (bogaty w żelazo),
  • cytrusy - stanowiące nie tylko źródło witaminy A i C, ale także błonnika obniżającego poziom cholesterolu LDL we krwi, a także pektyn (ułatwiających detoksykację) i polifenoli - związków przydatnych w profilaktyce nowotworów. Te ostatnie antyoksydanty można znaleźć również w figach, jabłkach, a także owocach leśnych. Godne uwagi są również grejpfruty czerwone, w których znajduje się likopen (kojarzony na ogół z pomidorami);
  • suszone owoce (np. śliwki, morele, daktyle) - co prawda obfitujące w cukier i kaloryczne, jednak dostarczające również znacznych ilości rozpuszczalnego błonnika, który stymuluje prawidłową przemianę materii i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu;
  • gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 proc. - stanowiąca obok awokado, ryżu brązowego, pestek słonecznika dobre źródło magnezu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;

 

Nie należy zapominać o optymalnym nawodnieniu organizmu - najlepiej wypijać co najmniej 1,5 płynów dziennie. Nie musi być to jedynie źródlana woda - dobrym źródłem antyoksydantów oraz

flawanoidów jest również zielona herbata czy zielona kawa. Wszelkiego rodzaju mieszanki ziołowe - czy to na bazie melisy, mięty czy czystka także będą dobrym uzupełnieniem jadłospisu.

 

Czy tzw. nowalijki są bezpieczne?

W mediach od dłuższego czasu obecna jest dyskusja na temat tego, czy nowalijki, a więc rośliny uprawiane w pierwszym okresie wiosny są zdrowe czy też nie. Do najszerzej dostępnych warzyw i

owoców z tej grupy można przyporządkować m.in. pomidory, ogórki, rzodkiewki, sałatę, ale również natki - pietruszki, koperku czy szczypiorku. I tak - walory dietetyczne zależą od sposobu

uprawy. Wiadomo, że warunki panujące w szklarni oraz używane do nawożenia produkty determinują późniejszy wygląd, ale i odżywcze właściwości roślin. Nie zawsze mamy jednak dostęp do informacji o sposobie nawożenia - stąd też nowalijki w wiosennej diecie mogą się znaleźć, lecz nie powinny stanowić głównego źródła witamin i minerałów.

 

Z czego lepiej zrezygnować

Dobrze jest natomiast wykluczyć z diety wszelkiego rodzaju fast-foody czy dania instant - zawierają one bowiem na ogół szkodliwe ilości glutaminianu sodu, którego spożycie może negatywnie wpływać na poziom energii. Zdecydowanym błędem jest również zaspokajanie zapotrzebowania na energię batonikami lub innymi słodyczami zawierającymi cukier. Owszem, na krótki okres czasu pozwalają one odzyskać siły, jednak w dłuższej perspektywie czasu powodują senność i znużenie. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie rozpoczęcie dnia od pożywnego, lecz nie ciężkostrawnego śniadania - na przykład omletu białkowego lub płatków owsianych gotowanych na wodzie lub na mleku migdałowym, podawanych z niewielką ilością bakalii lub świeżymi owocami.

 

Warto pamiętać, że istotna jest nie tylko ilość i jakość spożywanej żywności, ale też wystrzeganie się obecnych w niej toksyn. Mogą one mieć kluczowy wpływ na nasz poziom energii, a nawet wywoływać zakażenia bakteryjne i prowadzić do dolegliwości gastrycznych (szczególnie groźnych dla dzieci, seniorów i osób przechodzących okres rekonwalescencji), jak również o podłożu dermatologicznym. Toksyny w żywności - mimo iż mogą być również pochodzenia syntetycznego (na przykład gdy dochodzi do skażenia w zakładzie produkcyjnym) - przeważnie mają naturalne źródła. Wśród produktów, które znajdują się na liście "potencjalnie niebezpiecznych" znajdują się niektóre ryby - jak lucjan czy częściej spożywana makrela, mięczaki, ale nawet czerwona fasola, sery (zwłaszcza pleśniowe) czy ziarna zbóż bądź orzechy.

Artykuły

09 kwi 2018
Wszystko co powinnaś wiedzieć o jajkach.

Wszystko co powinnaś wiedzieć o jajkach.

Jajka to produkt goszczący w naszym jadłospisie niezależnie od pory roku. Ich szczególna symbolika - zarówno kulturowa jak i sakralna - sprawia jednak, że w okresie wiosennym i wielkanocnym spożywamy znacznie więcej jajek. I o ile nie sposób zaprzeczyć, że jajka to źródło wieku ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów, to warto pamiętać, iż istnieją pewne limity co do ich spożycia ustanowione m.in. przez WHO. Ile jajek można zjeść bez s

Więcej
26 mar 2018
Ćwiczenia na bóle stawów.

Ćwiczenia na bóle stawów.

Aktywność fizyczna uprawiana regularnie to nie tylko sposób na zachowanie szczupłej, wysportowanej sylwetki. Ćwiczenia są konieczne dla utrzymania organizmu w optymalnej kondycji - i to niezależnie od płci czy wieku. Udowodniono, że wprowadzenie zajęć sportowych do codziennego rytmu dnia pomaga uśmierzyć również tak powszechne dolegliwości, jak ból stawów.

Więcej
16 mar 2018
Dieta na przesilenie wiosenne.

Dieta na przesilenie wiosenne.

Nadchodząca wiosna to nie tylko okazja do porządków w mieszkaniu czy też szafie. To również doskonały moment na to, by zmienić swoje podejście do komponowania posiłków. Dieta na przesilenie wiosenne nie wygląda jak typowa kuracja odchudzająca - jak ją zatem interpretować i jakie ma zalety? Odpowiedzi znajdziecie w tym artykule!

Więcej

Przepisy

05 kwi 2018
Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Więcej
18 mar 2018
Naleśniki potreningowe z sernikowym farszem :)

Naleśniki potreningowe z sernikowym farszem :)

Jeśli chcesz uzupełnić siły po ciężkim treningu to sięgnij po naleśniki z naszego przepisu! Są smaczne i można je przygotować przed treningiem i zabrać ze sobą w pojemniczku, by szybko uzupełnić straconą energię po wysiłku. Sprawdź koniecznie !

Więcej
14 mar 2018
Sernik mocno owocowy - bez pieczenia!

Sernik mocno owocowy - bez pieczenia!

Sernik bez spodu, bez pieczenia, z małą ilością składników, mega szybki w przygotowaniu, czyli ciasto jakie lubię najbardziej. Chcesz może spróbować swoich sił i zrobić go samemu? Po kliknięciu znajdziecie przepis :)

Więcej