Sernik bez spodu, bez pieczenia, z małą ilością składników, mega szybki w przygotowaniu, czyli ciasto jakie lubię najbardziej. Na blogu prezentowałam już kilka szybkich jogurtowych serników bez pieczenia które cieszyły się dużą popularnością – truskawkowo kokosowy sernik oraz sernik „pomarańczowa fantazja” ( przepisy znajdziecie tutaj: sernik truskawkowo-kokosowy, sernik jogurtowy „Pomarańczowa fantazja”)
Składniki jakie potrzebujemy:
Podane składniki wystarczą do przygotowania sernika o średnicy 15 cm
0,5 kg sera z wiaderka do serników niesłodzonego
0,3 kg mrożonych lub świeżych truskawek.
0,3 kg mrożonych lub świeżych owoców leśnych
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru lub 1 łyżeczka stewii
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
40 g żelatyny (uniwersalna, spożywcza, a nie fix deserowa – z deserową nie wychodzi)
Do ozdobienia:
100ml śmietanki kremówki – 36%
garść owoców leśnych i kilka truskawek
Przygotowanie:
Galaretki rozrabiamy w połowie wody podanej na opakowaniu.
Twaróg wyciągamy z lodówki ( nie może być bardzo zimny, gdybyśmy do zimnego sera dodali żelatynę i olej kokosowy zrobią się nam grudki)
Owoce jeżeli były mrożone rozmrażamy.
Blendujemy osobno truskawki i osobno owoce leśne.
Do 1/2 części galaretki dodajemy 1/2 zblendowanych owoców leśnych. Wylewamy galaretkę na głęboki talerz wyłożony folia spożywczą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, gdy napęcznieje dodajemy wrzątek i mieszamy do rozpuszczenia.
Przygotowujemy miskę. Dodajemy do niej twaróg , jogurt, cukier puder, rozpuszczony olej, drugą połowę przygotowanej galaretki oraz rozpuszczoną żelatynę.
Przygotowaną masę dzielimy na 2 części, jedną wylewamy do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym i wstawiamy do lodówki.
Do drugiej części dodajemy połowę zblendowanych owoców leśnych .
Kiedy pierwsza warstwa zastygnie (około 40min) wylewamy na nią delikatnie drugą warstwę z owocami leśnymi.
Przepis wraz ze zdjęciami zawdzięczamy autorce bloga jablkozpieca.pl za co serdecznie dziękujemy.