Domowy chleb gryczany z mąki żytniej!

Ostatnio eksperymentuje z wypiekami chleba. Postawą dobrego, smacznego chlebka jest zakwas. Ten przygotowuje zawsze z mąki żytnej. W większości przepisów na zakwas na internecie jest użyta mąka żytnia typ 1720/1850 – podobno im „wyższy” typ tym leszy zakwas. Zawsze tak myślałam, dopóki nie spróbowałam zrobić zakwasu z  mąki żytniej bio typ 720 – efekt? Bardzo przyjemnie pachnący, delikatny w  zapachu zakwas, na którym chlebek rośnie jak szalony. Właśnie taki zakwas jest podstawa dzisiejszego chlebka gryczanego.

 

Jak zrobić zakwas?

100g mąki żytniej bio typ 720 zalewamy 100 ml ciepłej wody. Zostawiamy na 12 godzin po 12 godzinach mieszamy i dodajemy 50ml wody i 50g maki żytniej, mieszamy. Procedurę powtarzamy 5 dni z rzędu rano i wieczorem.

Zakwas robimy w słoiku, nie zakręcamy, lecz przykrywamy ściereczką, najlepiej owijając nią cały słoik. Trzymamy w ciepłym miejscu, najlepiej w kuchni obok kuchenki.


Składniki na gryczany chlebek:

300g kaszy gryczanej palonej
200 g kaszy gryczanej niepalonej
60ml aktywnego zakwasu żytniego
1 litr letniej, przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz na sitku, umieść w misce ( najlepiej ceramicznej lub szklanej) i zalej wodą.
Odstaw na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).
Kasza napęcznieje, wpije część wody, a na wierzchu pozostałej wody nie wpitej przez kaszę powinna utworzyć się delikatna piana.

Po upływie około 12 godzin kasza będzie lekko klejąca, a woda w większości wpita przez kaszę. Nadmiar wody odlej, kaszę zmiksuj blenderem. ( Długość blendowania zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, im dłużej będziemy blindować tym gładszy w  strukturze będzie chlebek.)

Dodaj sól, cukier, zakwas i wymieszaj. Przełóż do  keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika lub umieść keksówkę owiniętą ściereczkami w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka godzin (najlepiej całą noc). Rano posmaruj z wierzchu chlebek olejem, ustaw temperaturę na 200 stopni i piecz około 50minut.

Przepis wraz ze zdjęciami zawdzięczamy autorce bloga jablkozpieca.pl za co serdecznie dziękujemy.

Artykuły

01 wrz 2018
Rozluźnienie i większa sprawność mięśni? Magnez jest niezbędny!

Rozluźnienie i większa sprawność mięśni? Magnez jest niezbędny!

Magnez niewątpliwie zalicza się do tych minerałów, których obecność w organizmie żywych organizmów jest niezbędna. Co interesujące, optymalna dawka magnezu ma również znaczny wpływ na skuteczność diet odchudzających. Przekonajmy się, dlaczego...

Więcej
17 sie 2018
Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Dobry suplement? Nie bez tych witamin.

Świadomość tego, że dla prawidłowego funkcjonowania psychofizycznego konieczne jest dostarczanie organizmowi witamin i minerałów jest powszechna. Grupą, w której zapotrzebowanie na witaminy wzrasta są nie tylko osoby przechodzące okres rekonwalescencji czy zmagające się z chorobami, lecz także sportowcy. W zależności od wieku, płci, kondycji oraz tego, jak często podejmowany jest wysiłek fizyczny warto rozważyć suplementację.

Więcej
19 lip 2018
Witamina B - sprzymierzeniec w odchudzaniu!

Witamina B - sprzymierzeniec w odchudzaniu!

Prawidłowe przyswajanie witamin z grupy B ma wpływ na funkcjonowanie człowieka we wszystkich dziedzinach. Awitaminoza może prowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia, a także przeszkodzić w walce o wymarzoną sylwetkę. Zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędnych mikro- i makroskładników. Wśród tych pierwszych szczególne miejsce dla pracy układu ruchowego i nerwowego mają witaminy B6 i B12.

Więcej

Przepisy

30 lip 2018
Proteinowe Pancakes, czyli puszyste naleśniki z odżywką białkową o smaku mango!

Proteinowe Pancakes, czyli puszyste naleśniki z odżywką białkową o smaku mango!

Szukasz przepisu na szybkie śniadanie? Sprawdź jak przyrządzić pancakes z odżywką białkową jako kremem, gwarantujemy, że wyjdzie pyszne ;)

Więcej
24 maj 2018
Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Powoli zaczyna się sezon owocowy, więc z chęcią będę korzystała z tych możliwości, że dużo pysznych owoców sezonowych znajdę w sklepie. Oprócz owoców na półce można znaleźć również rabarbar z którego to wychodzi pyszne ciasto! Masz ochotę na ciasto rabarbarowe z bezą? Jeśli tak to pomogę go wam wykonać :)

Więcej
05 kwi 2018
Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Więcej