Bardzo dobre domowe trufle czekoladowe!

Trufelki czekoladowe to moi faworyci wśród domowych słodyczy jakie możemy przygotować w stosunkowo niewielkim czasie, łącząc jednocześnie frajdę gotowania z zabawą. Dają one szerokie pole do popisu dla osób lubiących kulinarne eksperymenty. Wzbogacać można ich smak o wytrawne dodatki jak na przykład chili, kandyzowana skórka pomarańczowa, czy orzechy. Pralinki czekoladowe zmienią swój smak w  zależności od dodania masła zwykłego czy orzechowego. Użycie masła orzechowego również pozostawia nam szerokie pole do popisu, ponieważ masło zrobić możemy praktycznie ze wszystkich orzechów, a  każdy gatunek orzecha smakuje inaczej.

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z  możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami mojej mamy, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe wersja tradycyjna:

Składniki:

500 g gorzkiej czekolady (70%)
500 ml śmietany 36%
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii* opcjonalnie – bez pasty waniliowej pralinki też będą smaczne
Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.
Przygotowanie:

Czekoladę, masło i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.

 

Trufle czekoladowe wersja dla ćwiczących:

500 g gorzkiej czekolady (70%)
400 ml mleka migdałowego
80 g masła
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii
1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym
Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.

Przygotowanie:

Czekoladę, masło i mleko umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową oraz odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.

Przepis wraz ze zdjęciami zawdzięczamy autorce bloga jablkozpieca.pl za co serdecznie dziękujemy.

Artykuły

22 maj 2018
Krótki poradnik ćwiczeń dla średnio zaawansowanych kobiet.

Krótki poradnik ćwiczeń dla średnio zaawansowanych kobiet.

Osoby odzwyczajone od regularnego wysiłku fizycznego mogą wyrobić sobie szkodliwą opinię, że trenowanie jest przeciwieństwem relaksu. Styl życia współczesnego człowieka nie zostawia natomiast na to ostatnie wiele czasu. Tym bardziej warto zainteresować się takimi formami treningu, które poza oczywistymi korzyściami dla zdrowia fizycznego oraz sylwetki pozwalają również nauczyć się wypoczywać. O jakich zajęciach mowa? Przyjrzyjmy się bliżej kilku

Więcej
08 maj 2018
Dlaczego warto włączyć suplementy na bazie białka do diety?

Dlaczego warto włączyć suplementy na bazie białka do diety?

Obecność optymalnej ilości białka w codziennej diecie jest istotna niezależnie od tego, czy zajmujemy się sportem profesjonalnie, czy też naszym celem jest zbudowanie masy mięśniowej i wyrzeźbienie sylwetki. Dlatego jest bardzo istotne by dostarczyć dla naszego organizmu jak najlepszej jakości białka. O tym co wybrać i jak stosować przeczytacie w tej publikacji.

Więcej
26 kwi 2018
Dieta modelek plus size .

Dieta modelek plus size .

W świecie mody od kilku lat zachodzą poważne zmiany. Do niedawna branża designerska promowała niezdrowo wyglądający, wręcz wychudzony model kobiecej sylwetki. Stopniowo ten trend traci na sile, o czym świadczyć mogą m.in. takie wydarzenia jak New York Fashion Week Spring 2018. Projektanci coraz częściej decydują się na zatrudnianie do kampanii reklamowych, ale i do prezentowania kolekcji na wybiegu pań o większym rozmiarze niż XS, S, a nawet M c

Więcej

Przepisy

24 maj 2018
Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Powoli zaczyna się sezon owocowy, więc z chęcią będę korzystała z tych możliwości, że dużo pysznych owoców sezonowych znajdę w sklepie. Oprócz owoców na półce można znaleźć również rabarbar z którego to wychodzi pyszne ciasto! Masz ochotę na ciasto rabarbarowe z bezą? Jeśli tak to pomogę go wam wykonać :)

Więcej
05 kwi 2018
Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Trufle czekoladowe w dwóch odsłonach

Zapraszam do eksperymentów z pralinkami czekoladowymi. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis najprostszy z możliwych znaleziony w starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami, wzbogacony o wersję trufli dla osób ćwiczących.

Więcej
18 mar 2018
Naleśniki potreningowe z sernikowym farszem :)

Naleśniki potreningowe z sernikowym farszem :)

Jeśli chcesz uzupełnić siły po ciężkim treningu to sięgnij po naleśniki z naszego przepisu! Są smaczne i można je przygotować przed treningiem i zabrać ze sobą w pojemniczku, by szybko uzupełnić straconą energię po wysiłku. Sprawdź koniecznie !

Więcej